7 äggstockscancer tecken som är otroligt lätt att missa

No Comments

7 äggstockscancer tecken som är otroligt lätt att missaäggstockscancer är känd som” silent killer ” av goda skäl—sjukdomen har inte så många uppenbara indikatorer som, säg, bröst-eller hudcancer. men det betyder inte att kvinnor inte upplever symptom.

ofta är dock dessa symtom inte lätta att upptäcka.”De är mycket diskret, lätt att ignorera, och lätt kan hänföras till andra saker som att ändra sin kost, säger Shannon Westin, M. D., docent vid institutionen för gynekologisk onkologi och reproduktiv medicin vid M. D. Anderson Cancer Center.

i grund och botten, “de är lätta att blåsa av”, säger westin. tyvärr avfärdar tecken på äggstockscancer sjukdomen att utvecklas, vilket gör det svårare att behandla när det upptäcks. “men ofta bidrar det till en fördröjning i diagnosen.”

och det kan vara ett verkligt problem—enligt american cancer society (acs) är äggstockscancer den femte ledande orsaken till cancerdöd hos kvinnor och orsakar fler dödsfall än någon annan cancer i det kvinnliga reproduktionssystemet.

återigen är dessa symtom ganska vaga men om du har en av dessa som inte kommer att sluta—eller flera på en gång-är det åtminstone värt en konversation med din läkare:

1. du har ihållande buksmärta eller bäckensmärta.

detta är i allmänhet ett tecken på att äggstockscancer har spridit sig, säger mitchel hoffman, md, en gynekologisk onkolog på moffitt cancer center. “när vi arbetar hos patienter med äggstockscancer har majoriteten metastaser”, säger han (vilket betyder att det sprids till andra områden).

“det kan finnas en hel del tumörer i bäckenet, övre delen av buken, tarmen och hela vägen upp till membranet”, säger han. äggstockscancer kan också orsaka en vätskeuppbyggnad i buken som kallas ascites, säger hoffman-och alla dessa faktorer kan orsaka smärta.

2. du känner dig illamående, eller att du inte kan äta så mycket som du brukar göra.

när äggstockscancer sprider sig kan det påverka hur dina tarmar fungerar.”saker kan få backas upp, och det kan orsaka illamående”, säger westin.

detsamma gäller för att känna sig full tidigare än normalt eller att du inte kan äta så mycket som du vanligtvis kan.

om så är fallet kan din mage ha mindre utrymme än vanligt på grund av en växande tumör, eller du kan ha vätskeuppbyggnad som också gör att du känner dig full.

3. du är alltid boated och förstoppad.3. du är alltid boated och förstoppad.

äggstockscancer kan få dig att känna dig uppblåst igen, på grund av nedsatt tarmfunktion, säger hoffman. “för att [dina tarmar] ska fungera normalt måste tarmarna ha muskulär funktion för att driva igenom saker”, säger han. men när cancer bildas på den yttre ytan av tarmen—vilket händer när äggstockscancer börjar sprida sig-det kan försämra den funktionen, säger hoffman.

uppblåsthet är särskilt misstänksam om du inte har ändrat upp din kost eller motion rutin, säger westin.

4. du kissar mycket.

detta kan vara från en äggstockstumör, säger hoffman. “det finns bara så mycket utrymme i bäckenet”, påpekar han. “när en kvinna börjar få en tumör där, trycker den på blåsan och minskar mängden blåskapacitet”, säger han. det gör i sin tur att blåsan känns fylligare, snabbare-och som om den behöver tömmas ofta.

5. din mens är verkligen oregelbunden.

det här är en biggie, säger hoffman. om det finns en tumör på din äggstock kan det störa hur det normalt fungerar, i slutändan kasta din cykel ur whack, förklarar han—så om du märker någon stor förändring i din cykel (mer frekventa perioder, mindre frekventa perioder, inga perioder alls) är det viktigt att kolla in med din läkare av olika skäl.

en annan possbility: vissa äggstockstumörer producerar även sin egen östrogen och kan störa din cykel på det sättet genom att efterlikna periodblödning, säger westin. detta kan hända även efter att du har gått igenom klimakteriet och dina perioder har slutat, vilket är en annan röd flagga.

6. du har ont under sex.6. du har ont under sex.

det finns några möjliga saker på spel här. för det första kan det vara att du har en äggstockstumör som trycker in i din vagina, och penetrerande sex gnuggar mot det, säger hoffman.

en annan är att de hormonella förändringar som kan hända i kroppen på grund av äggstockscancer kan leda till vaginal torrhet—och som kan orsaka obehag eller smärta under sex, säger westin.

7. du har galen halsbränna.

återigen, om äggstockscancer bråkar med dina tarmar, blir saker säkerhetskopierade, förklarar westin. “sedan trycker saker upp mot magen och trycker återflöde i matstrupen”, säger hon. “allt går i fel riktning.”

äggstockscancer är vanligare hos äldre kvinnor, och dina symtom beror sannolikt på något annat än cancer, men det är viktigt att få det kontrollerat, bara i fall. så ring din läkare och flagga dina bekymmer. “schemalägga ett besök och fråga dem,” kan det vara mina äggstockar?””säger deborah lindner, md, chief medical officer of bright pink-det kan rädda ditt liv.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *